Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΟ 5ο ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 2016





Διδασκαλία - Διεύθυνση: Αρχιμ. Σπυρίδων Σκορδίλης.
Η Βυζαντινή Χορωδία Κερκύρας  ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2010, από τον Χοράρχη της Αρχιμανδρίτη π. Σπυρίδωνα Σκορδίλη, και συνεργάτες Ιεροψάλτες και μαθητές. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελλών της χορωδίας είναι νέα παιδιά που σχετικά πρόσφατα άρχισαν την ενασχόλησή τους με την Ελληνική βυζαντινή μας μουσική. Μέλη της χορωδίας διακονούν σε αναλόγια Ενοριών του Νησιού μας ως Πρωτοψάλτες, Λαμπαδάριοι, και Ιεροψάλτες.
Η Βυζαντινή Χορωδία Κερκύρας σε συνεργασία με το Ωδείο Κερκύρας διοργανώνει δωρεάν μαθήματα Ελληνικής Βυζαντινής Μουσική στο Ωδείο Κερκύρας στην πόλη της Κέρκυρας, στο πνευματικό κέντρο του Ι. Ναού Αγ. Αρσενίου στην Λευκίμμη Κέρκυρας και στην Ιερά Μονή Υ. Θ. Υψηλής Μαγουλάδων Κερκύρας.
Η Χορωδία μας, στα πέντε χρόνια της ζωής και δράσης της, έχει λάβει μέρος σε πανηγυρικούς Εσπερινούς, προσκεκλημένη από τις Ενορίες και Ι. Μονές της Κέρκυρας. Έχει επίσης παρουσιάσει μουσικές εκδηλώσεις-συναυλίες εκκλησιαστικών ύμνων με επιτυχία. Διοργανώνει σε ετήσια βάση με πρόσκληση ειδικών ερευνητών και Διδασκάλων της Τέχνης, εκδηλώσεις σπουδής και έρευνας της Ψαλτικής τέχνης, όπως η Ψαλτική Συνάντηση, το Συμπόσιο Ψαλτικής Τέχνης , Ρεσιτάλ Βυζαντινής Μουσικής. Ακόμη διοργανώνει Σεμινάρια Ψαλτικής Τέχνης σε συνεργασία με το Ωδείο Κερκύρας κλπ. Δημιούργησε και διοργανώνει το ετήσιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής Κέρκυρας.
Έχει εκδόσει δύο ψηφιακούς δίσκους με ύμνους στους Αγίους της Κέρκυρας και το Παρακλητικό κανόνα εις την Υ. Θ. την Κασσωπίτρα.
Οι εκδηλώσεις και το έργο της χορωδίας, τελούν υπό την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Κερκύρας Παξών & Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκταρίου.
·   


Παρακολουθήστε τη συμμετοχή της Χορωδίας στο 5ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής Κέρκυρας 2015.



Παρακολουθείστε το πρόγραμμα των Εκκλησιαστικών ύμνων της Χορωδίας μέσα από τα βίντεο και το φωτογραφικό υλικό.


      Της Συνόδου. Απολυτίκον Αγ. Σπυρίδωνος. Ήχος Α΄

 
·         «Μακάριος Ανήρ...» (επιλογή στίχων) Πέτρου Λαμπαδαρίου (+1778). Συντμηθέν και καλοπισθέν υπό Μανουήλ Πρωτοψάλτου (+1819). Ήχος πλ. Δ΄.
·         «Ακατάληπτον εστί…» Η Θ΄ Ωδή του Κανόνος της εορτής της Υπαπαντής. Ήχος Γ΄.
 
·         «Γεύσασθε και ίδετε…» Κοινωνικό προηγιασμένης. Ιωάννου του Κλαδά (περ. 14ος αι.), συντμηθέν παρά Ιωάννου πρωτοψάλτου (+1866). Ήχος Α΄τετράφωνος.  



πρίν από την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ εψάλησαν:

Η Φήμη του Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας κκ. Νεκταρίου.

  
Το Απολυτίκιον της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως: 


Το Κοντάκιο του Ακαθίστου ύμνου:





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου