Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ «Ο ΟΡΦΕΑΣ» ΣΤΟ 5ο ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 2016

Διεύθυνση: Κωνσταντίνος Χαλικιόπουλος.
Συνοδεία: Αριστείδης Κατωμέρης.

Στα 1919, μια παρέα καλλίφωνων Επισκεψιωτών, φτιάχνει την πρώτη οργανωμένη «Χορωδία Επίσκεψης», ενώ στα  1932, η ίδια παρέα ως πυρήνας, ιδρύει το «Μουσικό Δραματικό Σύλλογο Επισκέψεως Ο ΟΡΦΕΥΣ» με σήμα του τη λύρα. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και της κατοχής, όλα τα αρχεία και βιβλία καταστρέφονται και ο σύλλογος διαλύεται. Επανιδρύεται το 1954 και το 1958, η Χορωδία Επίσκεψης πηγαίνει στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Κέρκυρας, ηχογραφεί εκκλησιαστικούς ύμνους και τραγούδια και η φωνή της ακούγεται σε όλο το νησί. Το 1973 διαλύεται και πάλι αφού η τότε κυβέρνηση έχει κατασχέσει όλα τα μέχρι στιγμής αρχεία και βιβλία από τα οποία ελάχιστα σώζονται. Το 1985, ο σύλλογος επανιδρύεται, στον τίτλο προστίθεται «Πολιτιστικός» και από το 1994 φέρει και τον σημερινό του τίτλο.
                  Από την ίδρυσή της το 1919 και μέχρι σήμερα, ως παρέα ή ως αναγνωρισμένο σωματείο, η Αντρική Χορωδία Επίσκεψης –αφού αυτή τη μορφή έχει πάντα- πλαισιώνει όλες τις επίσημες εορτές και θρησκευτικές εκδηλώσεις του χωριού. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε εκδηλώσεις του εντός και εκτός του νησιού και έχει πλαισιώσει Θείες Λειτουργίες και Λιτανείες σε Ιερούς Ναούς της πόλης της Κέρκυρας και πολλών άλλων χωριών. Από το 1999, η Χορωδία Επίσκεψης είναι μεικτή. Από το 1974, τη διασκευή, διδασκαλία και διεύθυνση των εκκλησιαστικών ύμνων και τραγουδιών έχει αναλάβει ανελλιπώς και κυρίως αφιλοκερδώς, ο ιατρός κ. Κωνσταντίνος Χαλικιόπουλος.
Ο Μουσικός Σύλλογος, από το 1989, έχει αναλάβει και διατηρεί την Τράπεζα Αίματος του χωριού και διοργανώνει κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις από τις 10 μέχρι τις 15  Αυγούστου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικές βραδιές και γενικά όλες τις μορφές τέχνης.
Πρωτοποριακά για τα δεδομένα της εποχής, από το 1989 μέχρι και το 1998 λειτουργούσαν στην Επίσκεψη Σχολή Παραδοσιακών Χορών με τρία τμήματα όλων των ηλικιών, Σχολή μπαλέτου και μοντέρνου χορού καθώς και Σχολή Αρμονίου και άλλων μουσικών οργάνων με ευθύνη και έξοδα του συλλόγου, που φέτος επαναλειτουργεί με τη συμμετοχή όλων, σχεδόν, των παιδιών του χωριού.
Τέλος, ο Σύλλογος έχει αναλάβει και διατηρεί όλα τα ήθη και έθιμα της Επίσκεψης, όπως το μοναδικό έθιμο του Χορού των γερόντων ή «Δόξα να…» της Κυριακής της τυροφάγου, τα παραδοσιακά και μοναδικά Κάλαντα του Λαζάρου, το Πανηγύρι της Κυριακής του Θωμά και το Πανηγύρι της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο.

 Παρακολουθήστε τη συμμετοχή της Χορωδίας στο 5ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής Κέρκυρας 2015.
Παρακολουθείστε το πρόγραμμα των Εκκλησιαστικών ύμνων της Χορωδίας μέσα από τα βίντεο και το φωτογραφικό υλικό.«Κύριε Ελέησον» Λιτής. Πιέρη.

«Εν τη Γεννήσει» Κων. Χαλικιόπουλου.
«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» Θ. Πολυκράτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου