Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΑΛΑΝΕΙΟΥ «ΤΟ ΚΟΡΟ» ΣΤΟ 5ο ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 2016



  
Δ/νση Χορωδίας: Αλέκος Χαρτοφύλακας

Την ακριβή χρονολογία ίδρυσης του κόρου δεν την γνωρίζουμε. Σίγουρα όμως τοποθετείται πριν την Άλωση της Κρήτης από τους Οθωμανούς το 1669. Τότε οι Χαρτοφυλακαίοι – που έχουν κοινές ρίζες με τον Βυζαντινό μουσουργό «Χουρμούζιο Χαρτοφύλακα» -, οι Βασιλακαίοι, οι Κρασακαίοι  και οι Κυριακαίοι ήρθαν από την Κρήτη και ίδρυσαν στο Βαλανειό εκκλησιαστική χορωδία, συνεχίζοντας τη βυζαντινή μουσική παράδοση. Με την πάροδο των χρόνων, ο παπα-Αντώνης Χαρτοφύλακας επηρεασμένος από τη ντόπια αρμονία (ματζόρε) δημιούργησε κόρο τετράφωνο που διατηρείται μέχρι σήμερα.
Το 2001 η χορωδία για πρώτη φορά δημιούργησε δικό της καταστατικό με την επωνυμία « Μουσικός Όμιλος Βαλανειού  «ΤΟ ΚΟΡΟ». Ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, στο οποίο ουδείς, μαέστρος ή χορωδός, αμείβεται, , το οποίο συντηρείται και ενισχύεται από συνδρομές μελών και τη στήριξη φίλων και χορηγών.
Η οργάνωση και λειτουργία της χορωδίας καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου, το οποίο την στηρίζει και διοικητικά, σε συνεργασία με το μαέστρο της Αλέξανδρο Σπ. Χαρτοφύλακα, ο οποίος διευθύνει ανελλιπώς και αφιλοκερδώς από το 1984 μέχρι σήμερα.
Η χορωδία αποτελείται από 3 τμήματα:
1.    Εκκλησιαστική 
2. Παραδοσιακή 
3. Μικτή χορωδία
Η χορωδία συμμετέχει σε Επιταφίους, Λιτανείες, Χορωδιακά Φεστιβάλ και Βαρκαρόλες που πραγματοποιούνται σε διάφορα μέρη της Κέρκυρας, καθώς επίσης εμφανίζεται και σε εκπομπές των Τοπικών Καναλιών, με τα οποία διατηρεί και άριστη συνεργασία.
Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με διάφορους μουσικούς, χορευτικούς και Πολιτιστικούς συλλόγους εντός και εκτός του νησιού, καθώς και με την ορχήστρα του Κερκυραίου μουσικοσυνθέτη Γιάγκου Χαρτοφύλακα.


Παρακολουθήστε τη συμμετοχή της Χορωδίας στο 5ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής Κέρκυρας 2015.



Παρακολουθείστε το πρόγραμμα των Εκκλησιαστικών ύμνων της Χορωδίας μέσα από τα βίντεο και το φωτογραφικό υλικό.




·       Σιγησάτω, Μουσική & Εναρμόνιση: Αλέκος Χαρτοφύλακας
·       Ιδού ο Νυμφίος έρχεται, Μουσική & Εναρμόνιση Θεόδωρος Χαρτοφύλακας
·       Του Δείπνου σου του μυστικού, Μουσική & Εναρμόνιση Θεόδωρος Χαρτοφύλακας
·       Ότε οι ένδοξοι μαθηταί, Μουσική & Εναρμόνιση Θεόδωρος Χαρτοφύλακας
·       Επεφάνης σήμερον (κοντάκιον Θεοφανίων) -


 Εν Ιορδάνη (απολυτίκιον Θεοφανίων), Μουσική & Εναρμόνιση: Αλέκος Χαρτοφύλακας









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου